Ääri-islamilaisuus konfliktin osapuolena

Tosi islam ei koskaan salli juutalaisvaltion henkiinjäämistä muslimien Lähi-idässä. Israel on mahdottomuus. Se on loukkaus Allahia vastaan.”

Näin julisti islamilaisen lain professori, vuonna 2009 kuollut terroristijärjestö Hamasin hengellinen johtaja Nizar Rayyan. Israel–Palestiina -konflikti ei ole vain kiistelyä rajoista. Sen yhtenä olennaisena tekijänä vaikuttaa radikaali islamismi, joka ei hyväksy juutalaisvaltiota vaan pyrkii sen tuhoamiseen. Islamismi eli poliittinen islam tarkoittaa islamin suuntausta, jonka tavoitteena on sharia-lakiin perustuva islamilainen yhteiskunta, kalifaatti.

Maailman vaikutusvaltaisin islamistijärjestö on Egyptissä vuonna 1928 perustettu Muslimiveljeskunta. Sen palestiinalaishaara on vuonna 1987 perustettu Hamas. Egyptissä Muslimiveljeskunta oli 1970-luvulle asti laiton järjestö, ja sen jäsenet päätyivät länsimaihin turvapaikanhakijoiksi. Lännessä Muslimiveljeskunnan kannattajat perustivat Persianlahden valtioiden rahoittamina muslimiyhdistyksiä. Niitä on satoja, ja ne esiintyvät islamofobian vastaisen taistelun eturintamassa. Yhdysvalloissa tunnetuimmat järjestöt ovat Council on American-Islamic Relations (CAIR) ja Islamic Society of North America (ISNA). Monet aktivistit toistavat juuri Muslimiveljeskunnan levittämää näkemystä Israelista konfliktin ainoana syyllisenä. Myös kansainvälinen BDS-liike on Hamasin ja usean muun islamistijärjestön koordinoima.

Muslimiveljeskunta rahoittaa terrorismia. Sen hyväntekeväisyysjärjestöt, kuten Isossa-Britanniassa vuonna 1984 perustettu Islamic Relief, ovat vuosikymmeniä ohjanneet keräyslahjoituksia Hamasille. Suomessa Muslimiveljeskunnan vihapuhetta on levittänyt muun muassa Hakunilan kansainvälinen yhdistys, jonka ”Rauhanfoorumeissa” on ollut puhujina itsemurhaiskujen kannattajia.

2022 © kaisaniemi.info