Gazan kysymys

Vuonna 2005 Israel vetäytyi Gazasta ja pakkosiirsi kaikki Gazan juutalaiset Israeliin. Vuonna 2006 palestiinalaishallinto järjesti viimeisimmät vaalinsa. Vaalien jälkeen Hamas- ja Fatah-järjestöt kävivät kesällä 2007 verisen valtataistelun, jonka seurauksena Hamas otti vallan Gazassa ja Fatah jäi hallitsemaan Länsirannan itsehallintoalueita.

Hamas syntyi ääri-islamilaisen muslimiveljeskunnan haarana. Sen peruskirja hylkää neuvottelut ja kompromissit, julistaa jihadin ainoaksi oikeaksi keinoksi ja tavoitteeksi islamin lipun kohottamisen koko Palestiinan ylle. Vuonna 2017 Hamas julkaisi uudet modernisoidut tavoitteensa. Niiden mukaan se mm. tavoittelee palestiinalaisvaltiota ilman Israelin tunnustamista, vaatii miljoonille palestiinalaisille paluuoikeutta Israelin alueelle ja kieltäytyy luopumasta väkivallasta keinona tavoitteiden saavuttamiseksi. Hamasin johtajien puheet edustavat edelleen ääri-islamia. Hamasin hallinnon aikana Gazasta on ammuttu tuhansia raketteja Israelin siviilikohteisiin. Lasten ja nuorten kiihottaminen ja värvääminen terrorijärjestöjen riveihin on osa Hamasin toimintaa.

Israel rajoittaa ja valvoo tavaroiden ja henkilöiden kulkua Gazan raja-asemilla. Tuontirajoitukset koskettavat vain tiettyjä tuotteita, kuten aseita ja materiaaleja, jotka voivat päätyä terroritarkoituksiin. Rajoitusten alaisia materiaaleja saa tuoda, jos rakennusprojekti on palestiinalaishallinnon auktorisoima ja sen toteutumista seurataan luotettavasti. Huolimatta rajoituksista Hamas onnistui kuitenkin rakentamaan valtavan tunneliverkoston, johon rakennusmateriaalia kului suuria määriä ja jonka ainoa tarkoitus oli terrori-iskut israelilaisasutuksiin. Yhden tunnelin rakentamiseen on tarvittu noin 350 rekallista rakennusmateriaalia.

Israelin raja-asemilta kulkee kuitenkin päivittäin satoja rekkalastillisia ruokaa ja muuta materiaalia Gazaan. Vuonna 2022 myös tuonti Gazasta ja henkilöiden rajanylitysten määrä moninkertaistuivat suhteellisen rauhallisen jakson ansiosta. Yli 160 000 gazalaista ylitti rajan vuonna 2022. Noin 17 000 gazalaista käy Israelissa töissä, ja noin 5% rajan ylittävistä tulee saamaan sairaalahoitoa.

Lisätietoa: hamas.ps

2023 © kaisaniemi.info