Historiallinen Palestiina

Palestiina-nimistä valtiota ei ole koskaan ollut olemassa. Palestiinan nimi on lähtöisin Filisteasta (Filistea > Palestiina) ja filistealaisista, jotka olivat yksi muinaisen Kanaaninmaan alueelle asettuneista niin sanotuista merikansoista.

Merikansoja on kuvattu Egyptin farao Ramses III:n taisteluita kuvaavissa 1200-luvulle ajoittuvissa korkokuvissa Medinethabussa. Niissä esiintyvä kansan nimitys on Peleset. Raamatussa filistealaiset kuuluivat Kanaaninmaan asukkaisiin. Filistealaiset on liitetty kreikkalaisperäisiin kansoihin tai laajemmin indoeurooppalaisiin, ei arabeihin.

Kreikkalainen 400-luvulla eKr. elänyt historioitsija Herodotos antoi filistealaisten rannikkoalueelle nimityksen Palestiina. Rooman alaisessa Syyrian provinssissa sijainneen Juudean kuningaskunnan jälkeen Palestiina otettiin roomalaisen provinssin nimeksi muodossa Syria Palaestina. Se käsitti usean nykyvaltion alueen (Israel, Jordania, Syyria, Libanon) ja ajoittui vuosiin 135-390. Alueen asukkaat koostuivat tuolloin monenlaisista ihmisryhmistä: juutalaisista, arabeista, aramealaisista, kreikkalaisista ja roomalaisista. Palestiina esiintyi alueen nimenä lyhyesti myös bysanttilaisena aikana. Roomalaisajan jälkeen Palestiina-nimitystä ei esiinny virallisena alueena ennen brittiläisten Palestiinan mandaattiaikaa 1917–1948. Israelin valtio itsenäistyi mandaatin länsiosista vuonna 1948. Israelin alaisuuteen syntyi autonominen palestiinalaishallinto Länsirannalle ja Gazan alueelle vuonna 1994.

Palestiinalaiset koostuvat erilaisista arabiryhmistä. Arabit ovat seemiläisiä, joiden alkuperä on paikannettu Arabian niemimaalle. He esiintyvät ensimmäisen kerran 900-luvulla eKr. assyrialaisissa lähteissä. He pitävät kantaisänään Abrahamia, mutta katsovat polveutuvansa tämän pojasta Ismaelista, kun juutalaiset puolestaan katsovat polveutuvansa Iisakista. Arabeissa on sekä yksijumalaisia muslimeja että kristittyjä.

2022 © kaisaniemi.info