Ihmisoikeudet

Ihmisoikeusloukkaukset, joiden kohteeksi palestiinalaiset joutuvat oman hallintonsa taholta sekä Gazassa että Länsirannalla, ohitetaan useimmiten vaikenemalla. Palestiinalaishallinto harjoittaa toisinajattelijoiden vangitsemisia ja kiduttamista, mielivaltaisia teloituksia, mielipiteen- ja sananvapauden rajoittamista sekä uhkailua ja vainoa uskonnon perusteella omia kansalaisiaan kohtaan.

Oslon rauhanprosessin aikana palestiinalaishallinto on saanut miljardeja euroja koulujen ja sairaaloiden rakentamiseen ja infrastruktuurin kehittämiseen. Suuri osa rahoista on mennyt aseisiin, terroristien palkkoihin ja palestiinalaisjohtajien omille pankkitileille.

Palestiinalaisalueilla journalisteilla on vaara joutua vangituksi ja kidutetuksi, jos he julkaisevat hallintoa arvostelevaa tietoa. Vuoden 2014 Gazan sodan jälkeen monet ulkomaiset toimittajat raportoivat, miten raketteja ammuttiin sairaaloista ja aseita piiloteltiin kouluissa. Toimittajien mukaan Hamas oli uhkailemalla estänyt raportoimasta mitään sille vahingollista tietoa sodan aikana. Palestiinalaislapsia käytettiin sotilaina, ihmiskilpinä sekä työvoimana terroritunneleiden rakentamiseen. Hamasin omien lähteiden mukaan jopa 160 lasta kuoli terroritunneleiden rakennustöissä Gazassa.

Jokaisen konfliktia käyvän valtion toiminnasta löytyy puutteita ihmisoikeuksien toteutumisessa, eikä Israel ole  poikkeus. Israelissa kuitenkin työskennellään ihmisoikeuksien parantamiseksi niin omien kansalaisten kuin palestiinalaistenkin suhteen. Jokainen epäilys ihmisoikeuksien loukkauksista tutkitaan, ja syylliset saatetaan oikeuden eteen rangaistaviksi. Tässä on merkittävä ero: palestiinalaisviranomaiset sen sijaan harjoittavat kiihotusta vihaan ja terroriin israelilaisia vastaan.

Israelin tavoitteena on rauhan ja turvallisuuden takaaminen sen rajojen sisäpuolella. Sotien aikana Israel on osoittanut suurempaa humaaniutta palestiinalaisia kohtaan kuin mikään muu valtio vihollista kohtaan: se on antanut varoituksia puhelinsoitoin, lentolehtisin ja varoituslaukauksin ennen iskuja. Tämä on ennen kuulumatonta sodankäynnissä.

Israelin toimittama apu Gazaan ”Gazan jälleenrakennusmekanismin” puitteissa vuosina 2014-2015. Projekti on edelleen käynnissä, ja vuoteen 2017 mennessä mm. rakennusmateriaalia on toimitettu Gazaan jo 6,5 miljoonaa tonnia.

Israelin toimittama apu Gazaan ”Gazan jälleenrakennusmekanismin” puitteissa vuosina 2014-2015. Projekti on edelleen käynnissä, ja vuoteen 2017 mennessä mm. rakennusmateriaalia on toimitettu Gazaan jo 6,5 miljoonaa tonnia.

2022 © kaisaniemi.info