Palestiinalaishallinnon korruptio ja sensuuri

Palestiinalaisten itsehallintoalueet ovat väkilukuunsa nähden yksi maailman suurimmista kehitysavun saajista. Perustamisvuodestaan 1994 alkaen ne ovat saaneet kehitysapua kaikkiaan noin 21,3 miljardia euroa. Suomi myöntää palestiinalaisten itsehallinnolle vuosittain apua noin 10 miljoonaa euroa. Mihin nämä miljoonat käytetään?

Vuonna 2016 teetetyssä kyselyssä jopa 95,5 prosenttia palestiinalaisista uskoi, että heidän oma hallintonsa on korruptoitunut. EU:n teettämän selvityksen mukaan jo palestiinalaishallinnon alkuaikoina 1990-luvulla sen Jasser Arafatin hallinnolle annetuista tukivaroista leijonanosa virtasi Arafatin ja hänen lähipiirinsä tileille. Lähtökohtaisesti tilanne ei ole edelleenkään muuttunut. Vuonna 2015 Palestiinan itsehallinnon presidentti Mahmud Abbas rakennutti itselleen 13 miljoonan euron palatsin lähelle Ramallahia. Hamas-johtaja Moussa Abu Marzoukin omaisuudeksi arvioidaan 2–3 miljardia euroa. Qatarissa asuvan pitkäaikaisen Hamasin johtajan Khaled Mashaalin omaisuus on julkisuudessa esitettyjen arvioiden mukaan 2,6 miljardia euroa. Edellisiin nähden huomattavasti köyhempi on Gazassa pääministerinä toiminut Ismail Hania. Hänen omaisuutensa jää enää vain 3,4 miljoonaan euroon. Miljonäärejä Gazassa kuitenkin arvioidaan olevan jopa kuusisataa. Mediassa aiheesta vaietaan.

Me tiedämme, että Palestiinan itsehallinto on tavattoman korruptoitunut. Tiedämme satoja tarinoita viranomaisista ja [Mahmud] Abbasin pojista, mutta emme voi julkaista niitä emmekä edes puhua niistä avoimesti”, sanoi tammikuussa 2017 anonyymi palestiinalaistoimittaja amerikkalaiselle Al-Monitor -julkaisulle. Sananvapausongelma niin Gazassa kuin Länsirannalla on esillä ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin jokavuotisessa raportissa. Palestiinalaisten itsehallinto pidättää ja jopa pahoinpitelee toimittajia, jotka yrittävät kritisoida palestiinalaishallinnon johtajia. Heidän on hengenvaarallista arvostella korruptoituneita johtajiaan.

Miksi muun maailman vapaa lehdistö vaikenee? Vuonna 2013 EU:n tilintarkastustuomioistuin raportoi, että EU:n vuosina 2008–2012 myöntämät yhteensä 2 miljardin euron avustukset olivat kadonneet jäljettömiin. Kukaan EU:ssa ei tiedä, mitä rahoille tapahtui. Silti rahaa myönnetään koko ajan lisää.

Samalla kun palestiinalaiset kärsivät, presidentti Mahmud Abbas osti itselleen tammikuussa 2018 yksityislentokoneen 42 miljoonalla eurolla. Vuonna 2017 Palestiinan itsehallinto käytti terrorismin rahoittamiseen lähes 290 miljoonaa euroa. Presidentti Abbas on itse sanonut: ”…jokainen marttyyrin vesipisara menee suoraan Allahin luo”.

2022 © kaisaniemi.info